Etusivu Blogit Yrittäjällä on vaara yrittää selkänahastaan

Yrittäjällä on vaara yrittää selkänahastaan

17.03.2016 - Blogit, Uutiset, Yrittäjän ABC

Maaret Kallio

Maaret Kallio

Yrittäjällä on usein houkutus yrittää liikaa. Kun työtä tekee itselleen, on mitä helpointa unohtaa juuri itsensä.

Kun pitkän pohdinnan tuloksena päätin irrottautua kuukausipalkkalaisen turvasta omilleni yrittäjäksi, jotain naksahti päässäni lopullisesti.

Siinä missä ennen natinat lomarahoista ja matkatyökorvauksista tuntuivat relevanteilta, ei lomaviikon rajaaminen ollutkaan enää yrittäjänä yhtä yksinkertaista. Viikko lomalla – viikko palkatta.  Asetukset työn tekemisestä ja korvauksista olivat muuttuneet päässäni. Jos lisääntyikin vapaus, niin kasvoi myös vastuu rajoista.

Epävarmuuden vastapainoksi yrittäjällä on usein houkutus yrittää liikaa. Kun työtä tekee itselleen, on mitä helpointa unohtaa juuri itsensä. Yrittäjyys riisuu nopeasti löysyyden, sillä jos ei tee työtä, ei sitä ole jatkossakaan tehtävänä. Kun pelko alkaa ohjata liikaa luottamuksen sijaan, ei yrittäjän vapaus synnytä mielihyvää vaan aikapainetta.

Moni huolehtii varsin tunnollisesti vielä työn ja lapset. Vahva vastuuntunto yrittäjänä ja vanhempana voi ajan kuluun pahimmillaan runnoa yrittäjän itsensä rattaisiinsa. Kun yrittäjyydestä tulee parisuhteen kolmas osapuoli, voi jonain päivänä huomata olevansa naimisissa puolison sijaan ensisijaisesti yrityksensä kanssa.

Jos yrittäjällä ei ole varaa tinkiä jostain, niin omasta hyvinvoinnistaan ja läheisistä ihmissuhteistaan. Niiden rikkaudesta on vaara lainata, kun taloudellinen turva makaa omissa käsissä.

Lainaakin saa ottaa, mutta lyhyellä aikavälillä ja korkein koroin. Palkaton aika on usein kaikkein vaurainta aikaa.


Maaret Kallio, psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti, tietokirjailija

Ota yhteyttä